Diabetologie

Ce este diabetul?

Diabetologia este specialitatea medicala care depisteaza, diagnosticheaza si tratateaza afectiunile cauzate de nutritia inadecvata si tulburari de metabolism.

Care sunt simptomele diabetului?

La inceput, diabetul zaharat nu are simptome, motiv pentru care este rareori diagnosticat in faza sa incipienta. Cresterea nivelului glucozei din sange are loc lent, astfel ca simptomele apar in timp. Printre acestea, se afla:

  • Setea;
  • Poliuria (urinarea in cantitati mari);
  • Polifagia (apetitul crescut);
  • Oboseala

Pe masura ce boala progreseaza si in lipsa tratamentului, pot aparea si alte simptome:

  • Intarzierea vindecarii ranilor;
  • Infectii frecvente;
  • Furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor;
  • Vedere incetosata;
  • Infectii urinare frecvente.

Printre cele mai cunoscute afectiuni regasim:

  • sindromul metabolic
  • obezitatea
  • malnutritia
  • Diabetul cuprinde un grup de boli metabolice caracterizat in principal prin valori crescute ale glicemiei (zaharului) in sange (hiperglicemie), fie din cauza productiei inadecvate de insulina, fie pentru ca celulele raspund prost la aceasta, sau ambele.

Ce este sindromul metabolic?

Sindromul metabolic reprezinta o categorie de boli care se produc impreuna si care cresc riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral (AVC) si diabet de tip 2.

Ce este obezitatea?

Obezitatea reprezinta cresterea greutatii pe seama tesutului adipos, cu mai mult de 20% fata de greutatea ideala. Numele provine din latinescul:  „obedo-obedere”, care inseamna a manca mult si lacom. In practica, fiecare dintre noi a fost cantarit macar o data la medicul de familie sau avem cantar acasa pe care il consideram prieten sau dusman.

Ce este malnutritia ?

Malnutritia, prin definitie se intelege ca acesata este o tulburare cronica a starii de nutritive, cauzate de un aport nutritiv insuficient sau inexistent uneori, cu referire la consumul de apa, carente de vitamine, proteine, calorii, saruri minerale determinand astfel anemie carentiala sau rahitism.

Care sunt tipurile de diabet zaharat?

Exista mai multe tipuri de diabet zaharat, in functie de cauzele care au declansat boala, dintre care cele mai des intalnite sunt de tip 1 și de tip 2.

Diabetul zaharat de tip 1:

Diabetul zaharat de tip 1 presupune lipsa producerii de insulina in corp sau prezenta unei cantitati insuficiente din acest hormon in organism, fapt cauzat de functionarea deficitara a pancreasului. Este cel mai des intalnit in cazul tinerilor, iar persoanele afectate sunt dependente de tratamentul cu insulina.

Diabetul zaharat de tip 2:

Diabetul zaharat de tip 2 reprezinta rezultatul a doua disfunctionalitati: rezistenta celulelor la actiunea insulinei si deficiente la nivelul pancreasului. Este cea mai frecventa forma de diabet si este adesea asociata cu obezitatea. Pacientii nu sunt dependenti de tratamentul cu insulina, acestia trebuind doar sa isi controleze nivelul glicemiei din organism printr-o alimentatie corespunzatoare, sport, dar si prin tratamentul recomandat de medic in acest sens, daca este cazul.

Care sunt valorile normale ale glicemiei?

Diabetul nu este o boala vindecabila, dar pacientii au nevoie de tratament pentru a mentine nivelul glicemiei in parametrii normali si pentru a reduce riscul de aparitie a complicatiilor. Valorile ideale ale glicemiei masurate pe stomacul gol (fara ca persoana sa fi mancat timp de cel putin opt ore) sunt intre 72 mg/dl si 108 mg/dl, caz care nu prezinta riscuri medicale.

Valorile intre 120 mg/dl si 180 mg/dl sunt considerate a fi la limita, iar riscul pe care il presupun acestea este mediu. Un nivel mai mare de 215 mg/dl este considerat mare, iar riscul de imbolnavire este, de asemenea, ridicat, in timp ce o glicemie mai mare de 315 mg/dl este extrem de periculoasa.

Cand glucoza din sange depaseste 180 mg/dl, aceasta apare si in urina, din componenta careia, in mod normal, ar trebui sa lipseasca.

O valoare a glicemiei sub 50 mg/dl este periculos de mica și presupune un risc mare pentru sanatate.

Cum sa previ diabetul?

  • Adopta un regim alimentar sanatos si variat, cu trei mese pe zi si doua gustari;
  • Redu consumul de dulciuri concentrate, sucuri carbogazoase, alimente procesate sau prajite;
  • Alege legume, cereale integrale, carne slaba, fructe cu masura, lactate degresate;
  • Fa miscare cel putin 30 de minute pe zi;
  • Mentine greutatea in limite normale pentru varsta si inaltimea ta. Indicele de masa corporala ar trebui sa fie sub 25 kg/mp;
  • Masoara-ti glicemia la 6-12 luni;
  • Tine sub control tensiunea arteriala si nivelul colesterolului.
Skills

Posted on

26 May 2021

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *