Ce este diabetologia?

Diabetologia este specialitatea medicala care depisteaza, diagnosticheaza si tratateaza afectiunile cauzate de nutritia inadecvata si tulburari de metabolism.

Printre cele mai cunoscute afectiuni regasim:

  • sindromul metabolic
  • obezitatea
  • malnutritia
  • Diabetul cuprinde un grup de boli metabolice caracterizat in principal prin valori crescute ale glicemiei (zaharului) in sange (hiperglicemie), fie din cauza productiei inadecvate de insulina, fie pentru ca celulele raspund prost la aceasta, sau ambele.

Ce este simbolul metabolic?

Sindromul metabolic reprezinta o categorie de boli care se produc impreuna si care cresc riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral (AVC) si diabet de tip 2. 

Sindromul metabolic se refera la prezenta a cel putin 3 dintre urmatoarele afectiuni: hipertensiunea arteriala, toleranta scazuta la glucoza, excesul de grasime ponderala in jurul taliei, niveluri peste normal ale trigliceridelor si nivele scazute ale colesterolului bun.

Ce este obezitatea?

Obezitatea reprezinta cresterea greutatii pe seama tesutului adipos, cu mai mult de 20% fata de greutatea ideala.

Ce este malnutritia?

Malnutrita, prin definitie se intelege ca acesata este o tulburare cronica a starii de nutritive, cauzate de un aport nutritive insufficient sau inexistent uneori, cu referire la consumul de apa, carente de vitamine, proteine, calorii, saruri minerale determinand astfel anemie carentiala.

Care sunt tipurile de diabet zaharat?

Diabetul zaharat de tip 1:

Diabetul zaharat de tip 1 presupune lipsa producerii de insulina in corp sau prezenta unei cantitati insuficiente din acest hormon in organism, fapt cauzat de functionarea deficitara a pancreasului. Este cel mai des intalnit in cazul tinerilor, iar persoanele afectate sunt dependente de tratamentul cu insulina.

Diabetul zaharat de tip 2:

Diabetul zaharat de tip 2 reprezinta rezultatul a doua disfunctionalitati: rezistenta celulelor la actiunea insulinei si deficiente la nivelul pancreasului. Este cea mai frecventa forma de diabet si este adesea asociata cu obezitatea. Pacientii nu sunt dependenti de tratamentul cu insulina, acestia trebuind doar sa isi controleze nivelul glicemiei din organism printr-o alimentatie corespunzatoare, sport, dar si prin tratamentul recomandat de medic in acest sens, daca este cazul.

Care sunt valorile normale ale glicemiei?

Diabetul nu este o boala vindecabila, dar pacientii au nevoie de tratament pentru a mentine nivelul glicemiei in parametrii normali si pentru a reduce riscul de aparitie a complicatiilor. Valorile ideale ale glicemiei masurate pe stomacul gol (fara ca persoana sa fi mancat timp de cel putin opt ore) sunt intre 72 mg/dl si 108 mg/dl, caz care nu prezinta riscuri medicale.

Valorile intre 120 mg/dl si 180 mg/dl sunt considerate a fi la limita, iar riscul pe care il presupun acestea este mediu. Un nivel mai mare de 215 mg/dl este considerat mare, iar riscul de imbolnavire este, de asemenea, ridicat, in timp ce o glicemie mai mare de 315 mg/dl este extrem de periculoasa.

Cand glucoza din sange depaseste 180 mg/dl, aceasta apare si in urina, din componenta careia, in mod normal, ar trebui sa lipseasca.

O valoare a glicemiei sub 50 mg/dl este periculos de mica si presupune un risc mare pentru sanatate.

Factori de risc:

Diabetul de tip 1 apare mai ales pe fond genetic si este detectat in copilarie, in timp ce diabetul de tip 2 are o probabilitate mai mare de aparitie. Astfel, in diabetul zaharat exista urmatorii factori de risc:

  • Istoricul familial (daca ai o ruda apropiata cu diabet de tip 2, exista un risc mai mare de imbolnavire.)
  • Excesul ponderal (surplusul de kilograme creste riscul de a avea diabet zaharat.)
  • Hipertensiunea arteriala (daca ai tensiune crescuta, inseamna ca exista un risc mai mare de diabet.)
  • Varsta (poate reprezenta un factor de risc, mai ales alaturi de obezitate si hipertensiune.)
  • Diabetul gestational (daca ai avut diabet gestational, exista un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2.)

Poate fi evitat sau prevenit diabetul?

Discuta cu medicul tau despre factorii de risc pentru diabet. Desi este posibil sa nu poti schimba sau elimina toti factorii, poti face modificari pentru a reduce semnificativ riscul.

Tratamentul diabetului:

Diabetul de tip 1 se tratează prin injectarea insulinei de mai multe ori pe zi, în doze stabilite de medic. 

Diabetul de tip 2 se poate trata prin medicație orală și uneori poate fi nevoie de injectarea insulinei. 

Diabetul necesită tratament medicamentos în cazul în care este afectată funcția cardiovasculară, cea renală sau oculară. Așadar, sunt necesare teste periodice de screening.

Pentru investigatii consultul alergologic are loc in clinica VitalMed pe baza de programare.