Ce este alergologia?

Alergologia este o specialitate medicala din cadrul imunologiei clinice, care se ocupa de diagnosticarea si tratarea bolilor alergice.

Cu ce se ocupa medicul alergolog?

Un medic alergolog – imunolog (denumit în mod obișnuit alergolog) este instruit pentru a diagnostica, trata,
gestiona și preveni alergiile, astmul și tulburările imunologice, inclusiv tulburările de imunodeficiență.

Bolile alergice tipice sunt :

 • Conjunctivita alergica (inflamatia conjunctivei ochiului)
 • Rinita alergica (inflamatia mucoasei nazale pe baza unei reactii alergice).
 • Rinoconjunctivita alergica sezoniera (un alt nume – boala polen sau febra fanului), manifestata in inflamarea membranelor mucoase ale ochilor si nasului, uneori insotite de dermatita si reactie nervoasa
 • Urticarie acuta si cronica (iritarea pielii cu aparitia de blistere plate)
 • Astmul bronsic. Dermatita atopica (de multe ori din cauze genetice).
 • Edem angioneurotic a pielii si membranelor mucoase – Edemul Quincke
 • Dermatita de contact alergica – dermatita care se dezvolta pe piele in contact cu alergenul.
 • Reactie alergica la medicamente. Reactie alergica la anumite produse alimentare (alergie alimentara). Reactie alergica
  la intepaturi de insecte (alergeni de insecte).

Ce este conjuctivita alergica?

Conjunctivita este una dintre cele mai intalnite afectiuni oculare ce pot sa apara atat in cazul copiilor, cat si al adultilor. Este vorba despre inflamarea membranei fine si transparente care se regaseste intre suprafata anterioara a globului ocular si fata posterioara a pleoapelor si care este numita conjunctiva. Acest tesut este puternic vascularizat si in momentul in care se inflameaza, vasele mici de sange devin vizibile, unul dintre simptomele acestei afectiuni fiind roseata oculara (ochiul este rosu).

Ce este rinita alergica?

Daca stranuti de multe ori, daca ai nasul infundat frecvent sau iti curge adeseori, iar ochii, gura si pielea iti dau senzatie de mancarime, probabil ca suferi de rinita alergica.
Rinita alergica se caracterizeaza printr-o inflamatie acuta sau cronica a mucoasei nazale.

Ce este rinoconjunctivita alergica sezoniera?

Rinita alergica sezoniera este o problema importanta de sanatate, datorita prevalentei ei ridicate si impactului pe care il are asupra vietii sociale, performantelor scolare si productivitatii muncii.
Ghidul ARIA (Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma ), care a fost creat pentru a ajuta la tratarea celor aproximativ 500 de milioane de pacienti afectati, a definit rinita alergica ca fiind o afectiune simptomatica a nasului, indusa de expunerea
la alergeni si produsa printr-o inflamatie a mucoasei nazale, mediata de IgE.

Ce este urticaria acuta şi cronica?

Urticaria este o afectiune plurifactoriala cu localizare dermica sau hipodermica, caracterizata printr-o eruptie diseminata sau generalizata alcatuita din papule, placi sau placarde eritemato-edematoase, fugace (evolutie < 24 ore) si pruriginoase.
In cele mai multe forme de urticarie eruptia are caracter tranzitor, un val eruptiv persistand de obicei mai putin de 24 ore.
Leziunile se remit fara modificari pigmentare sau cicatrici.

Ce este astmul bronsic?

Afectiune pe cat de neplacuta, pe atat de des intalnita, astmul bronsic consta in limitarea fluxului de aer din caile respiratorii, cauzata de inflamatia cronica a acestora.

Ce este edem-ul angioneurotic?

Este o reactie alergica ce este caracterizata printr-o eruptie edematoasa subcutanata.
Acest edem se poate declansa prin absortia de alimente, de o intepatura de insecta sau e luarea unor medicamente.

Ce este dermatita de contact alergic?

Dermatita de contact este o reactie a pielii noastre la contactul cu diferite substante din mediul inconjurator precum acizi, baze, saruri de crom, nichel, praf, intepaturi ale insectelor, parfumuri, detergenti, bijuterii, alimente, cosmetice, plante.

Ce este reactia alergica la medicamente sau mancare?

In cazul unei alergii alimentare, organismul reactioneaza exagerat la anumite proteine dintr-un aliment si elibereaza substante chimice numite histamine, care cauzeaza inflamatie.

In cazul unel alergii cu medicamente, simptomele nu sunt intotdeauna evidente. Uneori, acestea sunt atat de subtile incat pot fi usor trecute cu vederea, cum ar fi, de exemplu, o iritatie minora si trecatoare a pielii.

Cum tratezi alergiile?

Alergiile nu se vindeca, dar pot fi prevenite, iar simptomele acestora se amelioreaza prin administrarea de medicamente, dar doar la recomandarea medicului specialist:

 • antihistaminicele;
 • teofilina si antagonisti ai receptorilor de leucotriena (pentru astm);
 • imunomodulatori (pentru dermatita atopica);
 • cortizolul.

O metoda de prevenire a alergiilor este evitarea contactului cu substanta la care esti alergic. De aceea, este important sa iti faci teste prin care sa afli daca organismul tau este alergic la vreo substanta anume, pentru a sti ce masuri sa iei pe viitor.


Pentru investigatii consultul alergologic are loc in clinica VitalMed pe baza de programare.