Ce este psihiatria?

Psihiatria este specialitatea medicala care se ocupa cu identificarea cauzelor, diagnosticul, preventia si tratamentul afectiunilor psihice.

Interviul psihiatric

Este tehnica diagnostica de baza in psihiatrie, in cadrul careia, medicul descopera aspecte particulare din viata pacientului, folosind criteriile diagnostice DSM-IV TR precum si ICD 10.
Examinarea statusului cognitiv, testarea neuropsihologica, analize de laborator uzuale si imagistica ajuta la evidentierea cauzelor de boala psihica.

Specialistii de medicina psihiatrica diagnosticheaza si trateaza adultii cu :

  • tulburari de afectivitate
  • tulburari cognitive
  • tulburari anxioase
  • tulburari psihotice
  • dependente de substante

Ce sunt tulburarile de afectivitate?

Tulburarile afective sunt caracterizate prin schimbari ale starilor de spirit, ale trairilor si gandurilor. Modul de a se raporta la viata a persoanelor care sufera de aceste tulburari se modifica drastic, observandu-se tranzitii comportamentale dese. Pot aparea schimbari atat la nivel fizic, emotional cat si cognitiv (gandire).

Ce sunt tulburarile cognitive?

Tulburarile cognitive sunt caracterizate prin modificari ale structurii si functiei cerebrale care produc afectarea invatarii, orientarii, judecatii, memoriei si capacitatile intelectuale.

Ce sunt tulburarile anxioase?

Tulburarile anxioase reprezinta o teama fata de anumite situatii sau evenimente, aceasta fiind o emotie fireasca. Insa, in momentul in care anxietatea devine excesiva si irationala, influentand in mod negativ activitatile zilnice ale unei persoane, putem vorbi despre existenta unor tulburari de anxietate, care necesita tratament.

Ce sunt tulburarile psihotice?

Termenul de psihoza dateaza de la jumatatea secolului al XIX-lea si a evoluat de-a lungul timpului. In prezent, acesta se refera la tulburarile mentale in care apar o serie de simptome ce au ca rezultat general deformarea sau pierderea contactului cu realitatea, fara afectarea starii de constienta. O tulburare psihotica poate modifica gandirea, perceptiile, emotiile si comportamentul unei persoane, astfel incat, uneori, aceasta nu poate sesiza faptul ca experientele neobisnuite pe care le traieste tin de o problema de sanatate mentala si nu reflecta realitatea.

Cum se desfasoara evaluarea psihiatrica?

In evaluarea psihiatrica, medicul poate solicita o gama completa de teste de laborator, care, combinate cu interviul clinic, ofera o imagine a starii fizice si psihice a unei persoane. Educatia acestuia, anii de pregatire clinica si experienta dobandita il pregatesc sa inteleaga relatia complexa dintre afectiunile de ordin emotional si cele de ordin fizic, sa evalueze informatiile medicale si cele psihologice, si sa lucreze alaturi de pacient in dezvoltarea unui plan de tratament.

Consultul psihiatric are loc in clinica VitalMed doar pe baza de programare.